Proiect ”Sanse reale pentru tinerii NEETs”
Justificare
Conform INS, rata de ocupare a populatiei in varsta de 20-64 ani a fost de 62,4% (trim II/2021), cu 7,6 puncte procentuale peste tinta nationala stabilita in contextul Strategiei Europa 2020. Valorificarea potentialului fortei de munca, crearea conditiilor pentru cresterea gradului de participare pe piata muncii si accesul la locuri de munca de calitate sunt prioritare pt mentinerea obiectivului de 70% rata de ocupare.
Ratele somajului la nivelul celor 3 judete de implementare a prievtului (oct 2021) sunt 2,95% pt VL, 4,90% pt OT si 3,15% pt GJ. Conform Analizelor SWOT din Strategia de dezvoltare durabila si planul de actiuni ale celor 3 jud, punctele slabe indicate sunt: indice crescut de imbatranire, nivel scazut de urbanizare, migratie in strainatate pentru cautarea locurilor de munca mai bune, somaj ridicat la nivelul grupurilor vulnerabile, nivel redus al formarii profesionale, nevoia de reconversie profesionala, procent slab de alfabetizare a populatiei rome.
Conform analizei de nevoi si statisticilor ANOFM, cei mai multi NEETs se afla in judetul OT (1027 tineri NEETs), in timp ce in toate cele 3 judete majoritatea tinerilor NEETs au domiciliul in mediul rural (426 din 776 NEETs in VL, 379 din 578 NEETs in GJ, 684din 1027 NEETS in OT). Numarul mare de tineri NEETs din mediul rural trebuie corelat cu nivelul de saracie si marginalizare care este mult mai ridicat in rural si de aceea se impun masuri pentru sprijinirea populatiei care locuieste aici.
O alta categorie care a fost luata in calcul sunt tinerii NEETs romi, chiar daca la nivelul celor 3 judete numarul celor inscrisi este relativ mic (1 dec 2021): 30 tineri NEETs de etnie roma.
Conform SNOFM, populatia de etnie roma este confruntata cu probleme speciale, generate de nivelul redus de educatie, avand o participare pe piata muncii extrem de scazuta, categoria persoane care nu desfasoara activitati economice fiind larga si cuprinzand persoane casnice, pensionari, persoane aflate in incapacitate de munca, beneficiari de ajutor social si persoane fara ocupatie/someri. In acest sens, vizam masuri integrate destinate cresterii gradului de ocupare a persoanelor din grupurile vulnerabile - NEETs – 371 tineri, dintre acestia se vor selecta ninim 30% tineri NEETs cu nivelurile de ocupabilitate C si D, respective “greu ocupabil” si “foarte greu ocupabil”, iar 75 vor avea domiciliul sau resedinta in mediu rural si 38 vor fi de etnie roma,in scopul reducerii riscului de saracie si excluziune sociala,a ocuparii acestora, concomitent cu stimularea participarii la programe de formare personalizate.
Problemele pe care le evidentiaza analiza de nevoi:
La nivelul de piata muncii:
1. Competentele pe care angajatorii le cauta cel mai frecvent la tineri sunt seriozitatea, disponibilitatea de a invata, rezistenta la stres, disciplina, respectul fata de munca. Persoanele intervievate, prin aplicarea unui chestionar unor angajatori, au precizat ca tinerii tind sa nu fie seriosi si sa renunte repede la locul de munca atunci cand nu mai sunt multumiti. In acest context sunt necesare activitati de mediere.
2.Principalele temeri ale angajatorilor cand integreaza in echipa lor un tanar NEET sunt lipsa de seriozitate si lipsa de motivatie.
Referitor la tinerii NEETs:
1.Principalele cauze pt care unii tineri ajung sa fie NEETs sunt: abandonul scolar, lipsa sustinerii din partea familiei (in anumite cazuri), lipsa de responsabilizare a tinerilor (fiind sustinuti de parinti mult timp dupa finalizarea studiilor), dorinta tinerilor de a se incadra direct pe un loc de munca cu un salariu mare si program lejer.
2. Principalele nevoi sunt formarea profesionala si consilierea/medierea atat inainte de a se inscrie la un curs de formare, cat si dupa in vederea integrarii pe piata muncii.
3. Cursurile de formare profesionala preferate de tinerii NEETs sunt cele pemtru: operator calculator, introducere si validare date,designer web, mecanic auto, manichiurista, cofetari, cosmeticieni-de infrumusetare, machiaj, coafor,inspector de specialitate, inspector resurse umane.In aceasta directie in proiect se vor organiza cursuri de calificare si recalificare.In ceea ce priveste Educatia antreprenoriala, tinerii NEETs sunt dispusi sa urmeze cursuri de antreprenoriat si sunt foarte interesati sa isi deschida mici afaceri. Este necesar sa fie sprijiniti si urmariti, deoarece au nevoie de cunostinte temeinice pentru a deschide o afacere pe cont propriu, cat si mai au nevoie mare de sprijin material. Provocarile suplimentare a tinerilor NEETs din mediul rural si de etnie roma este lupta impotriva saraciei si marginalizarii, stimulentele financiare fiind necesare.
Consecintele nesolutionarii problemei tinerilor NEETs sunt:
- Dificultate mai mare de integrare tinerilor NEETs pe piata muncii, deoarece cu cat avanseaza in varsta cu atat va fi mai dificil de aplicat masuri active de ocupare, iar deschiderea de a participa la cursuri de formare prof va fi mai mica;
- Retentia scazuta a tinerilor NEETs la locurile de munca. Chiar daca isi gasesc un loc de munca, tinerii NEETs stau putin angajati.
- Cresterea nivelului de saracie si excluziune socociala pentru tinerii NEETs.
- Lipsa fortei de munca calificate pe pietele locale,
- Cresterea ratei somajului, nivelul de infractionalitate, migratiei in tari straine a fortei de munca tinere.
In acest sens, prin proiect se urmareste interventia imediata pentru sprijinirea tinerilor NEETs pentru a se califica si recalifica in vederea integrarii pe piata muncii, inclusiv pe cont propriu prin sustinerea antreprenoriatului.
Modalitatile prin care activ si obiectivele proiectului contribuie la solutionarea necesitatilor specifice ale GT:
1.Numar semnificativ de tineri NEETs din cele 3 jud care au nevoie de masuri specifice de sprijin in vederea ocuparii. Nevoia de informare cu privire la oportunitatile pe care le au ca tineri NEETs, dar si modalitati de a fi pregatiti pentru cerintele pe piata muncii. Prin proiect se vor informa si sa promova in randul tinerilor NEETS in vederea inregistrarii si profilarii de catre SPO, respectiv selectia si mentinerea acestora in vederea includerii in GT al proiectului a 371 tineri NEETs, dintre care 75 din mediul rural si 38 de etnie roma.
2.Nevoia de formare acuta a tinerilor atat pentru calificare acestora, cat si pentru a raspunde cerintelor pietei muncii. Prin proiect, se va oferi sprijin pentru 186 tineri NEETs pt participarea la programele de FPC prin masuri integrate si flexibile, programe in acord cu preferintele tinerilor NEETs, cu nevoile de pe piata muncii si cu planurile de formare profesionala ale agentiilor jududetene de formare.
3.Nevoia de consiliere si mediere pe piata muncii pt tinerii NEETs care au nevoie de directii pentru a intelege mecanismele pietei muncii si a-si asuma meseriile pe care doresc sa le urmeze. Proiectul va furniza servicii specializate de mediere a muncii pentru stimularea ocuparii, in urma carora minim 160 tineri vor obtine un loc de munca.
4.Interesul ridicat al tinerilor legat de antreprenoriat si posibilitatea ca acestia sa fie proprii angajatori este limitata la resursele financiare precare si nivelul de informatii scazut. Sunt necesare masuri pentru sustinerea antreprenoriatului in randul tinerilor NEETs si a sprijinirii lor cu informatii, directii si stimulente pentru a le oferi si lor posibilitatea de a avea propria afacere. 5.Nevoia de stimulente financiare. In proiect se vor oferi subventii pentru participarea la cursurile de formare, la cursurile de antreprenoriat, cat si microgranturi pentru deschiderea unei afaceri pentru 10 tineri NEETs.